LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia slăbește apărarea din Herson pentru a face față ofensivei ucriniene din Zaporojie

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia slăbește apărarea din Herson pentru a face față ofensivei ucriniene din Zaporojie

Rusia a desfășurat probabil părți mari din Gruparea de forțe Dnipro de pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson pe direcțiile Zaporijia și Bakhmut pentru a răspunde acțiunilor contraofensive ucrainene din ultimele 10 zile.

Armata ucraineană lângă Bakhmut. Foto: EPA-EFE

UPDATE 06.12 Forțele ucrainene au desfășurat operațiuni contraofensive în cel puțin trei sectoare ale frontului și au înregistrat câștiguri pe 19 iunie. Un blogger rus a raportat că trupele ucrainene au continuat atacurile la nord-vest, nord-est și sud-vest de Bakhmut pe 19 iunie și a susținut că forțele ucrainene au avansat în apropiere de Krasnopolivka (aproximativ 12 km nord-est de Bakhmut). Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a mai anunțat că în ultima săptămână, trupele ucrainene din direcția Tavrisk (Zaporijia) au avansat cu până la șapte kilometri și au eliberat 113 kilometri pătrați de teritoriu, inclusiv opt așezări din vestul Donețk și vestul oblastului Zaporijia. Bloggeri ruși au susținut că trupele ucrainene au atacat la sud de Velyka Novosilka, în vestul regiunii Donețk. Imaginile geolocalizate postate pe 19 iunie confirmă că trupele ucrainene au eliberat Pyatykhatky, la aproximativ 25 km sud-vest de Orikhiv, în vestul regiunii Zaporijia. Bloggeri au raportat, de asemenea, că au avut loc lupte la sud și sud-vest de Orikhiv în cursul zilei de 19 iunie. Ministerul Apărării din Regatul Unit (MOD) a evaluat pe 19 iunie că Rusia a desfășurat probabil părți mari din Gruparea de forțe Dnipro de pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson pe direcțiile Zaporijia și Bakhmut pentru a răspunde acțiunilor contraofensive ucrainene din ultimele 10 zile.

UPDATE 05.37 Forțele ruse au efectuat lovituri cu drone și rachete în sudul Ucrainei pe 19 iunie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au lansat patru rachete de croazieră Kalibr și patru drone Shahed-131/136 asupra Ucrainei și a declarat că apărarea antiaeriană ucraineană a distrus toate dronele și rachetele. Oficialii ucraineni au raportat că forțele ruse au lansat rachetele de croazieră Kalibr dintr-un submarin din Marea Neagră și dronele Shahed de pe coasta de est a Mării Azov.

UPDATE 05.05 Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că guvernul chinez a reiterat că nu oferă și nu va oferi asistență letală Rusiei pentru a fi utilizată în Ucraina. Blinken a raportat pe 19 iunie că Statele Unite nu au văzut dovezi care să contrazică afirmațiile Beijingului. Blinken și-a exprimat totuși îngrijorarea că firmele chineze ar putea furniza Rusiei tehnologie pe care o poate folosi în războiul împotriva Ucrainei.

UPDATE 04.44 Producătorul american de armament, Lockheed Martin a indicat că este gata să ajute Ucraina să ridice de la sol și să întrețină avioanele de luptă Lockheed F-16 dacă statele NATO sunt de acord să le trimită în Ucraina. Financial Times l-a citat pe Chief Operating Officer (COO) al Lockheed Martin, Frank St. John ca afirmând că Lockheed este pregătit să construiască noi F-16; să modifice aeronavele existente; și să ofere instruire, echipamente și suport pentru sisteme F-16 dacă NATO este de acord să furnizeze Ucrainei F-16. SUA și alți oficiali occidentali au semnalat recent o dorință sporită de a furniza Ucrainei F-16, așa cum a raportat anterior ISW.

UPDATE 04.11 Gigantul tehnologic rus Yandex, afiliat KremlinUului, a susținut că sancțiunile internaționale împotriva Rusiei au împiedicat compania să furnizeze Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) datele utilizatorilor în conformitate cu legea rusă de securitate, ceea ce a dus la o amendă semnificativă. Un tribunal din Moscova a impus o amendă de două milioane de ruble (aproximativ 23.795 de dolari) Yandex pe 18 iunie pentru că nu a furnizat FSB-ului date nespecificate ale utilizatorilor, din motive de securitate națională. Un reprezentant Yandex a susținut că Yandex nu intenționează să încalce legea rusă, dar că sancțiunile internaționale îl împiedică să cumpere, să instaleze și să configureze hardware-ul și software-ul străin necesar pentru a respecta legea. Un tribunal din Moscova a impus anterior Yandex o amendă de 400.000 de ruble (aproximativ 4.759 USD) pentru aceeași încălcare în 2022. Deși nu este clar cum produsele tehnologice străine l-ar ajuta pe Yandex să respecte legislația rusă, situația demonstrează că sancțiunile internaționale au afectat unele dintre aspectele sectorului tehnologic rusesc și ale aparatului de securitate națională.

UPDATE 03.44 Forțele ruse au Oobținut câștiguri în zona Kupyansk și au continuat atacurile la sol de-a lungul liniei Svatove-Kreminna pe 19 iunie. Imaginile geolocalizate publicate pe 19 iunie arată că forțele ruse au avansat în partea de nord a Vilșanei (la aproximativ 15 km nord-est de Kupyansk) la o dată nespecificată. Statul Major ucrainean a mai raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Novoselivkse (15 km nord-vest de Svatove), Yampolivka (17 km vest de Kreminna), Torske (14 km vest de Kreminna), vest de Dibrova (5 km sud-vest de Kreminna), Hryhorivka (10 km sud de Kreminna) și Spirne (25 km sud de Kreminna). Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a remarcat că forțele ruse desfășoară operațiuni ofensive active de-a lungul liniei Kupyansk-Lyman, în efortul de a recâștiga inițiativa. Un blogger rus a susținut că elementele Diviziei 76 Aeropurtate de Gardă (VDV) au condus operațiuni ofensive în apropiere de Kreminna. Un alt blogger rus a susținut că trupele ucrainene au încercat fără succes să străpungă liniile defensive rusești în zona Kreminna. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că elementele Grupării Centrale de Forțe au respins trei grupuri de sabotaj ucrainene la vest de Kreminna.

image

UPDATE 03.12 Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă, în timp ce forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate lângă Bakhmut pe 19 iunie. O sursă rusă a susținut că forțele ucrainene au avansat în apropiere de Krasnopolivka (la 12 km nord-est de Bakhmut) și au efectuat atacuri suplimentare lângă Berkhivka (6 km nord de Bakhmut), Yahidne (imediat) la nord de Bakhmut), Klishchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut), Kurdyumivka (14 km sud-vest de Bakhmut) și Ozarianivka (13 km sud de Bakhmut). Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a declarat că forțele ucrainene au continuat să avanseze pe flancurile orașului Bakhmut în ultima săptămână. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins operațiunile ofensive limitate ale Rusiei în apropiere de Orikhovo-Vasylivka (11 km nord-vest de Bakhmut).

image

UPDATE 02.32 Forțele ruse și ucrainene au efectuat atacuri limitate asupra liniei orașului Avdiivka-Donețk și au înregistrat câștiguri marginale începând cu 19 iunie. Imaginile geolocalizate postate pe 18 iunie arată că atât forțele ucrainene, cât și cele ruse au avansat în apropiere de Pobieda (chiar la sud-vest de orașul Donețk), indicând că Forțele ucrainene au înaintat la sud-est de Pobieda, iar forțele ruse la sud de Pobieda. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Avdiivka, Krasnohorivka (8 km nord de Avdiivka), Marinka (imediat la sud-vest de orașul Donețk), Pobieda și Novomykhailivka (aproximativ 30 km sud-vest de orașul Donețk). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au atacat și lângă Vodyane (7 km sud-vest de Avdiivka) și Stepove (3 km nord-vest de Avdiivka) și că trupele ucrainene au făcut progrese marginale în apropiere de Vesele (3 km nord-est de Avdiivka). Imaginile geolocalizate publicate pe 18 iunie arată forțelor ruse folosind un tanc T-54 sau T-55 ca dispozitiv exploziv improvizat (VBIED) în apropiere de Pobieda, dar forțele ucrainene au distrus tancul înainte ca acesta să ajungă în pozițiile ucrainene. Forțele ruse au folosit anterior vehicule mai vechi ca VBIED.

image

UPDATE 02.05 Forțele ucrainene au efectuat atacuri terestre limitate de-a lungul graniței administrative dintre vestul Donețk și estul regiunii Zaporijia pe 19 iunie. Ministerul apărării rus a susținut că elementele Brigăzii 40 Infanterie Navală (Flota Pacificului) au respins un contraatac ucrainean în apropiere de Novodonetske (10 km sud-est de Velyka Novosilka). Bloggeri ruși au susținut că elemente ale Batalionului 1 independent de infanterie motorizată de gardă (Brigada „slavă” a Republicii Populare Donețk) și ale Brigăzii 37 de infanterie motorizată (Armata 36 de arme întrunite, Districtul Militar de Est) au respins forțele ucrainene în apropiere de Urojaine (la 10 km sud de Velyka Novosilka). Un blogger a susținut că forțele ruse au respins un atac lângă Pryiutne (17 km sud-vest de Velyka Novosilka). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate în apropiere de Vuhledar (la 30 km spre est de Velyka Novosilka).

image png

UPDATE 01.49 Forțele ucrainene au efectuat atacuri la sol limitate în vestul regiunii Zaporijia pe 19 iunie. Imaginile geolocalizate publicate pe 19 iunie arată că forțele ucrainene au eliberat Pyatykhatky (23 km sud-vest de Orikhiv). Unele surse rusești fie au susținut că forțele ruse au recucerit apoi Pyatykhatky, fie au caracterizat așezarea drept o „zonă gri”. Bloggeri ruși au susținut că luptele sunt în desfășurare în apropiere de Novodanylivka (6 km sud de Orikhiv) și Robotyne (15 km sud de Orikhiv). Surse ruse au susținut că elemente ale batalionului de voluntari „Sudaplatov” operează în apropiere de Pyatykhatky și că elemente ale Batalionului 3 al Regimentului 291 de infanterie motorizată (Divizia 42 infanterie motorizată, Armata 58 de arme întrunite, districtul militar de sud) operează în apropiere de Orikhiv.

image

UPDATE 01.29 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat o lovitură cu rachete împotriva unei zone din spatele liniilor de front rusești din regiunea Donețk ocupată. Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat o lovitură HIMARS asupra Volnovakha (54 km sud-vest de Velyka Novosilka).

image

UPDATE 01.16 Grupul Wagner continuă eforturile de a-și extinde aria de recrutare în urma pierderilor semnificative din Ucraina. Publicația rusă de opoziție Verstka a raportat pe 19 iunie că recrutorii Wagner difuzează mesaje pe platformele de rețele de socializare prin care solicită persoane cu vârsta cuprinsă între 21 și 35 de ani cu „experiență în jocuri pe calculator” să se alăture grupării Wagner ca specialiști UAV. Verstka a remarcat că acestor recruți nu li se cere să aibă nicio experiență militară. Direcția principală de informații a Ucrainei (GUR) a postat și o interceptare audio pe 18 iunie, în care un soldat rus și interlocutorul său discută despre o campanie de recrutare reînnoită a Wagner din cauza pierderilor extinse pe câmpul de luptă din Ucraina. Noua campanie de recrutare Wagner face publicitate pentru instruire cu instructori bine pregătiți, asigurări de sănătate și de viață, echipamente moderne și garantează că toți recruții vor primi toate plățile promise.

UPDATE 00.50 Autoritățile militare ruse continuă să se bazeze pe cadeții din academiile militare ruse pentru a consolida securitatea regiunilor de graniță. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat pe 19 iunie că, toți cadeții din anii al treilea și al patrulea de la Academia de artilerie militară din Sankt Petersburg Mykhailiv se vor desfășura în curând în zonele de graniță după antrenament cu mortiere și alte sisteme de artilerie. Centrul de Rezistență a remarcat că există lipsuri de personal rus care acoperă zonele de graniță și că desfășurarea de cadeți nou absolvenți este în mare parte menită să compenseze acest lucru.

UPDATE 00.23 În noaptea de marți, 20 iunie, a sunat alarma aeriană în mai multe regiuni, iar ucrainenii au fost avertizați despre pericolul rachetelor. Pe canalul oficial Telegram al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, locuitorii din regiunile Herson, Mykolaiv, Dnipropetrovsk, Kirovohrad și Odesa au fost îndemnați să nu ignore alarmele. De asemenea, au trimise avertizări despre posibilitatea ca ocupanții să folosească drone. La ora 01:04, militarii au raportat amenințarea cu folosirea armelor balistice în zonele în care a fost declanșată alarma. Acum se anunță în regiunile Donețk, Zaporijjia, Herson, Mykolaiv, Odesa, Dnipropetrovsk, Kirovohrad, Harkov, Poltava și Sumy. Potrivit „Suspilny” , au fost explozii în Zaporijjia. Nu există comentarii oficiale încă, din partea autorităților.

ȘTIRE INIȚIALĂ Rada Supremă a înregistrat un proiect de rezoluție privind recunoașterea Belarusului ca stat agresor. Un grup de deputați ucrainieni face apel la ruperea relațiilor diplomatice cu Belarusul. Așa cum a subliniat deputatul poporului Yaroslav Yurchyshyn pe Telegram , acest pas este necesar pentru a aduce regimul belarus în fața justiției și a solicita viitoare reparații pentru Ucraina. El a menționat că VRU a înregistrat proiectul de rezoluție pe 16 iunie și a cerut parlamentarilor să susțină această decizie. „Ne amintim de ajutorul bielorușilor în războiul împotriva invaziei ruse și suntem recunoscători soldaților Regimentului Kalinovsky. Cu toate acestea, Belarus ca țară trebuie să poarte responsabilitatea legală pentru crimele comise pe teritoriul nostru. La urma urmei, în publicul minte, Belarus Lukașenko a fost de mult un agresor. Trebuie să dovedim acest lucru și în sfera juridică. Pentru ca lumea să nu se îndoiască, impunând sancțiuni", a spus el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?